Op de heuvels boven de stad Cirò Marina staat een majestueus en eenzaam oud gebouw, een antiek domus paleis van de Capoano Baronnen. De oprichter, baron Raffaele Capoano, was een
belangrijk persoon tijdens de strijd van het Risorgimento voor de Italiaanse eenwording. Hij sloot een broederlijke vriendschap met G. Mazzini, L. Settembrini, P. Galluppi, M. Azeglio, L. Palmieri. Samen met zijn vrienden organiseerde en nam hij deel aan de revolutionaire opstanden van de zeventiende eeuw die leidden tot de Italiaanse eenwording. Toen werd de Baron gevangen door de Oostenrijkers en schreef hij "prachtige werken met patriottische inspiratie".
G. Garibaldi gaf hem voor zijn ballingschap een geschenk van zijn persoonlijke zwaard.
Landgoed van Baroni Capoano:
Het landgoed van de Baroni Capoano ligt op de heuvels boven Cirò Marina, een klein stadje in de provincie Crotone en in het hart van het gebied waar de wijnen van Cirò D.O.C. worden geproduceerd. De historische familie Capoano kan teren op een reeks illustere figuren, van over meer dan dertien eeuwen en dit op het gebied van wetenschap, geschiedenis, recht, kunst en religie. Hun passie voor wijnproductie, om zowel hun eigen eigen smaakpapillen en die van hun gasten te plezieren, is al even oud. In de familiearchieven ligt een oude brief waarin Pietro Capoano, kardinaal van Amalfi, aan zijn broer Raffaele schreef: "...Broeder, ik smeek u om de nectar die Zijne Heiligheid mij vroeg te leveren".
In 1997 begon dokter B.R. Capoano, een chirurg, met het bottelen van de "nectar", met behoud van de oude tradities van het land in overeenstemming met de moderne vinificatietechnologie, met de hulp van internationaal beroemde oenologen en met een kardinaal principe, dat door de eeuwen heen onveranderd is gebleven: streef altijd en alleen naar kwaliteit en nooit naar kwantiteit. Massimiliano Capoano, zoon van Dr. Raffaele Capoano, die in 2005 de leiding overnam van zijn vader, heeft een moderne impuls gegeven aan zowel de productie als de verkoop, terwijl hij het familiekarakter van het bedrijf intact heeft gehouden: sinds zijn overname heeft hij altijd handmatig samengewerkt en verschillende voorbeelden van bestuurlijk initiatief geleverd. Het bedrijf ligt op de heuvels boven de stad Cirò Marina, waar een majestueus, oud herenhuis staat, de thuisbasis van de baronnen van Capoano. Het landgoed strekt zich uit over ongeveer 25 hectare, tussen eeuwenoude olijfbomen en autochtone wijngaarden.
Van dit land worden al meer dan tweeduizend jaar D.O.C.-wijnen en -olie gemaakt, wat de oorspronkelijke Cirò-productie prestige en autoriteit geeft: het volstaat te zeggen dat de wijn meer dan tweeduizend jaar geleden werd aangeboden aan de winnaars van de Olympische Spelen. De kelders beslaan 1000 vierkante meter. De opslag en verfijning van de beste wijnen vindt plaats in de ondergrondse gewelven van het familiehuis, temidden van stenen muren van 2,5 meter dik die een constante, optimale temperatuur garanderen. Een bijzonder kenmerk van de wijnstokken is de leeftijd van de wortelstokken, laag en "boom-achtig" en die, samen met de heuvelachtige grond, een lage opbrengst per hectare druivenproductie garanderen (ongeveer 2 kg per wijnstok), maar zeker de hoogste kwaliteit most, onmisbaar voor het produceren van de meest prestigieuze wijnen. Al deze factoren vormen het kader van een mozaïek, met een product dat uniek is in kwaliteit en traditie, zozeer zelfs dat het wordt gevraagd door de beste wijnverkopers en de meest prestigieuze restaurants.
Het grondgebied
De provincie Crotone ligt tegenover de Ionische Zee en strekt zich uit over een gebied met een ongewone geomorfische structuur, gekenmerkt door berggebieden, heuvels en vlaktes, allemaal binnen een straal van een paar kilometer van elkaar. Toeristen kunnen dus in korte tijd van de stranden naar de bergen van de Sila reizen, genietend van een opmerkelijk natuurlijk erfgoed (het "Capo Rizzuto" mariene reservaat, het Nationale Park van Calabrië) en plaatsen van historisch en artistiek belang (het archeologische park van Apollo Aleo in Cirò Marina, de Saraceense markt van Cirò Marina, het kasteel van Santa Severina, het kasteel van Capoano in Cirò). Het gebied heeft een typisch gematigd klimaat dat onze wijnen een bouquet en frisheid geeft; de hellende terreinen hebben een uitstekende toevoer van mineralen, wat de productie mogelijk maakt van wijnen met een opmerkelijk fruitig element, gecombineerd met verfijnde elegantie. De smaken zijn typisch van de mediterrane keuken, verbeterd door de extra vergine olijfolie uit de heuvelachtige gebieden en door de wijnen van oude traditie.
De druivensoorten
Er zijn voornamelijk twee druivensoorten die bijdragen aan de productie van Cirò-wijn: Gaglioppo en Greco bianco. Gaglioppo: Gaglioppo groeit op een droog en ruig terrein, geschikte kenmerken voor deze wijnstok, die ook zeer resistent is en wordt gekenmerkt door een vrij vroege rijping. Het is een rode druivensoort en de wijn die ervan wordt gemaakt heeft een intense robijnrode kleur met wijnachtige aroma's. Het alcoholpercentage van de wijn is hoog. Het alcoholgehalte van de verkregen wijn is hoog (vaak meer dan 14 graden) met veel body. Wijn gemaakt van Gaglioppo druiven leent zich daarom goed om 6-8 jaar te rijpen.
Greco bianco: wijn gemaakt van Greco-druiven heeft een strogele kleur min of meer intens met een neiging tot gouden en amberkleurige reflecties, met een karakteristiek aroma van gedroogd fruit, smaak zacht en harmonisch, om jong te drinken en in ieder geval mogelijk binnen twee jaar.